ONDERZOEKSMETHODEN

 

Producten kunnen blind of met vermelding van merk worden aangeboden en beoordeeld volgens de methode passend bij de proefopzet. De proevers zijn altijd geselecteerd voor uw onderzoek en beoordelen dus alléén uw product(en), niet voorafgaand of gevolgd door het proeven van producten van ander onderzoek.

Testcentrum

Speciaal geselecteerde panels worden uitgenodigd om naar het testcentrum te komen. CSO beschikt over een professionele keuken om producten te bereiden. Het testcentrum is de beste plek voor sequentieel monadische, vergelijkende en verschil-gelijkheidstesten onder gecontroleerde omstandigheden. Kleine verschillen kunnen worden aangetoond door de vergelijkende testopzet. Belangrijk voordeel is dat de hoeveelheid testmateriaal niet groot hoeft te zijn.

In-home

Het panel krijgt producten mee om thuis in alle rust te gebruiken in een realistische situatie. Voor het geven van een goed smaakoordeel moet er soms meer gegeten worden dan een klein hapje. Hoe zout een product is, weet je pas als je er een flinke portie van eet. Van een maaltijd moeten alle onderdelen in de samenhang geproefd worden. De bereiding van het product en het gebruiksgemak kunnen onderdeel van de test zijn. Non-food producten zijn ook meer geschikt om thuis te testen. In-home testen kunnen monadisch of vergelijkend worden uitgevoerd.

Op locatie

Soms is het noodzakelijk om te testen op de plaats waar het product ook werkelijk gebruikt wordt. CSO heeft bijvoorbeeld testen uitgevoerd met vliegtuigmaaltijden tijdens een vlucht en koffie uit koffieautomaten op de werkplek.

Test bij productkopers

Wilt u feedback van klanten? Met een payback sticker worden kopers van uw product uitgenodigd om hun mening te geven. De vragenlijst wordt door CSO ontworpen en is gericht op de totale productervaring zoals kwaliteit, prijs en verpakking van food en non-food producten. Voorlopige resultaten zijn al tijdens de looptijd van het project beschikbaar. Deze methode geeft inzicht in de werkelijke situatie en is geschikt voor eenmalige of constante monitoring met een landelijke spreiding.

Sequentieel monadische testmethode

Bij sequentieel monadisch onderzoek beoordeelt ieder panellid meerdere producten, die één voor één in gerandomiseerde volgorde worden aangeboden. Met deze methode kunnen dus meerdere producten getest worden.

Monadische testmethode

Bij een monadische test wordt slechts één product door ieder panellid beoordeeld. Op deze wijze kunnen de resultaten vergeleken worden met ander, bijvoorbeeld eerder uitgevoerd, monadisch onderzoek.

Verschil-gelijkheidstest

Bij een verschil-gelijkheidstest wordt alleen onderzocht of er een verschil aanwezig is, los van voorkeur.

Vergelijkende testmethode

Bij een vergelijkende test worden twee of drie producten tegelijkertijd aangeboden om onderling met elkaar te vergelijken. Deze methode wordt gebruikt om kleine verschillen in waardering vast te stellen.

Ja, ik wil graag dat CSO meedenkt.

Het is mogelijk dat producenten vooraf producten opsturen om advies te krijgen over de testmethode. Dat is kosteloos.

CONTACT